Miksi Feministinen puolue?

Helsingissä suosittelen äänestämään Feministisen puolueen Katju Aroa numerolla 57. Vaaliliiton myötä Feministisellä puolueella on historiallinen mahdollisuus päästä ensi yrittämällä eduskuntaan. Itse olen puolueen listoilla ehdolla Uudellamaalla numerolla 405.

 

Miksi tarvitaan Feminististä puoluetta? Eivätkö vihreät ja vasemmistoliitto riitä?

Feministinen puolue on moderni punavihreä puolue, jonka vaaliohjelmassa sukupuolten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat läpileikkaavia teemoja. Toisin sanoen nämä asiat täytyy ottaa huomioon jokaista päätöstä tehtäessä. Erityisenä osaamisalueena on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin liittyvä politiikka. Muunsukupuolisia ehdokkaita Feministisellä puolueella on neljä, eniten kaikista puolueista. Setan sateenkaarikansanedustajakampanjaan sitoutuneista ehdokkaista Feministisellä puolueella on puolueista suurin osuus.

THL puolestaan on arvioinut sukupuolten tasa-arvoon liittyviä tavoitteita eduskuntavaaliohjelmissa. Feministisellä puolueella on läpileikkaavuuden lisäksi THL:n mukaan ohjelmassaan 31 tällaista aloitetta, tuplasti enemmän kuin vasemmistoliitolla (16) tai vihreillä (14).

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden suhteen Feministinen puolue on siis selkeä ykkösvalinta.

 

Entä muut teemat, kuten ilmastonmuutos?

Hiilivapaa Suomi -kampanja listaa ilmastokilteimmät puolueet vaalikonevastauksien perusteella. Eläinoikeuspuolue (vaaliliittokumppanimme kahdessa vaalipiirissä) pitää kärkipaikkaa hiuksenhienolla erolla Feministiseen puolueeseen. Vihreät häviää ilmastopolitiikassa Feministiselle puolueelle ja vasemmistoliitto on jo selkeästi kauempana takana. Asiantuntemusta ja kokemusta ympäristöpolitiikasta puolueesta löytyy esimerkiksi itseltäni, koska toimin valtuustokauden 2009-12 Helsingin ympäristölautakunnan varsinaisena jäsenenä, tuolloin SKP:n riveissä. Äänestäjä voi luottaa siihen, että eduskunnassa Feministinen puolue tekee kaikkensa ilmastonmuutoksen torjumiseksi, lajien monimuotoisuuden turvaamiseksi ja yleisten ympäristöhaittojen vähentämiseksi.

 

Feministisen puolueen eduskuntavaaliohjelma on nimeltään 100 aloitetta yhdenvertaisuudesta.

Tässä joitakin poimintoja:

Haluamme turvata tutkimuksen perusrahoituksen ja palauttaa yliopistojen autonomian.

Esitämme taiteen ja kulttuurin prosenttiosuuden nostamista ja taiteilijoiden toimeentulon turvaamista ns. taiteilija-allianssimallin avulla.

Feministinen ulkopolitiikka nojaa rauhanrakentamiseen ja kriisien ehkäisyyn. Asepalvelus muutetaan vapaaehtoiseksi ja sukupuolineutraaliksi. ”Tavoitteena aseeton maailma” on yksi suosikkikohdistani ohjelmassa.

Kasviperäistä tuotantoa suositaan verotuksessa ja lihantuotannon tuet lopetetaan siirtymäajalla, samoin kuin turkistarhaus.

Pienimpien eläkkeiden ja perusturvan tasoa on nostettava. Köyhyys on poistettava ja kohtuuhintainen asuminen taattava jokaiselle.

Veropolitiikka on vasemmistolaista: varallisuusveron palauttaminen, pääomatulojen progression kiristäminen, aggressiivisen verosuunnittelun porsaanreikien tukkiminen ja sukupuolisidonnaisten kulutusverojen madaltaminen auttavat tasaamaan tuloeroja.

Aktiivimalli on peruttava ja karensseja lievennettävä. Työllisyyspalvelut on uudistettava siten, että ne perustuvat inhimilliseen kunnioitukseen ja aidosti työllistymiseen tähtääviin toimenpiteisiin.

Opintotuen tason nostaminen, terveydenhuollon asiakasmaksujen poistaminen, omaishoitajien korvauksien korottaminen, kohtuuttomien korkojen pikavippien kieltäminen ja koulutusleikkauksien peruminen ovat muita perinteisen vasemmiston teemoja. Itsensätyöllistäjille Feministinen puolue haluaa yhtäläiset oikeudet sosiaaliturvaan. Lasten ja nuorten, vanhusten, vammaisten, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen sekä turvapaikanhakijoiden tukeminen on ohjelmassa laajasti esillä.

Perinteisestä ay-vasemmistosta poiketen Feministinen puolue ajaa työn käsitteen uudelleenmäärittelyä mm. nostamalla keskusteluun palkattoman työn arvon, ajamalla työajan lyhentämistä kuuteen tuntiin päivässä ja esittämällä elämiseen riittävää perustuloa.

Olen äärimmäisen tyytyväinen Feministisen puolueen eduskuntavaaliohjelmaan ja seison ylpeänä sen takana. Vihreillä ja vasemmistoliitolla on toki omat vahvuutensa, mutta edellä esitetyn perusteella Feministinen puolue seisoo näiden rinnalla yhdenvertaisena ja monissa teemoissa pinkoo kirkkaasti edellä. 

 

Katju Aron numero Helsingissä on 57 ja omani Uudellamaalla 405. Feministisellä puolueella on upeita ehdokkaita jokaisessa Manner-Suomen vaalipiirissä. 

Advertisement