Tonttivuokrat alas

Moni helsinkiläinen on joutunut ikävään tilanteeseen, kun kaupunki uusii kiinteistöjen tonttivuokrasopimuksia. Suurimmillaan tonttivuokra nousee kahdeksankertaiseksi entiseen nähden. Kaupungin mukaan tonttivuokria täytyy korottaa tonttien ”yleisen arvonnousun” vuoksi. Kuitenkin kaupunki suurimpana tontinomistajana pitkälti määrittää tämän arvonnousun. 

Tonttien tuotto-odotus on Helsingissä 4 prosenttia. Tämä tavoite täytyy ensimmäisessä vaiheessa laskea kahteen prosenttiin. Samoin täytyy ensimmäisessä vaiheessa kohtuullistaa tonttivuokrien nostoa siten, että ne nousevat enintään nelinkertaisiksi. 

Pidemmällä tähtäimellä tonttivuokrista tulisi kuitenkin luopua kokonaan. Niiden ajatuksena on, että kaupunkilaiset maksavat kaupungille vuokraa siitä ilosta, että saavat asua Helsingissä. Vaan kenestä kaupunki koostuu? Kaupunkilaisista. Helsinkiläiset siis maksavat itselleen vuokraa siitä, että saavat asua omalla maallaan. Näin muotoiltuna koko tonttivuokran käsite muuttuu absurdiksi. Tonttivuokra on siis vain ylimääräinen vero, joka nostaa entisestään hävyttömän kalliita asumiskustannuksia. Tasaveron muotoisena se lisää tuloeroja. Muutenkin kuntavero pitäisi muuttaa progressiiviseksi ja siihen pitää sisällyttää myös pääomatulot. 

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s