Kontulan ostarin monimuotoisuus säilytettävä

Kontulan ostoskeskus uudistuu. Ostarin ympäristön kehittämisestä järjestettiin kiinteistöt omistavien yhtiöiden toimesta arkkitehtuurikilpailu, jonka voittanut ehdotus on nähtävissä täällä: https://www.uuttahelsinkia.fi/fi/mellunkyla/kontulankeskus

Vaikka voittajaehdotus on maltillinen ja pyrkii säilyttämään vanhan ostarin hengen, on selvää että uudisrakentamisen myötä liikehuoneistojen vuokrat tulevat nousemaan. Olen osallistunut Vetoa ja voimaa Mellunkylään -yhteistoimintaryhmän kokouksiin Feministisen puolueen edustajana. Eräässä kokouksessa esiteltiin uutta suunnitelmaa ja kaupungin edustaja kertoi, että ostarin monimuotoisuus pyritään säilyttämään. Kysyessäni konkreettisista keinoista ei edustaja kuitenkaan osannut niitä nimetä. Koska ostari on yksityisessä omistuksessa, kehittäminen tapahtuu voitontavoittelun ehdoilla.

Myllypuron ostoskeskuksen uudistusta on kehuttu kovasti virallisten tahojen toimesta. Omasta mielestäni ei ole mitään kehumista siinä, että ostari on menettänyt luonteensa tyystin. Sama uhkaa Kontulan ostaria: etniset ruokakaupat ja ravintolat vaihtuvat suurten ketjujen geneerisiin ja kliinisiin toimitiloihin. Vaarana on, että ostari ei enää kuvasta alueen monimuotoisuutta. Ostari voisi sijaita missä päin Suomea tahansa.

Kaupungilla on kuitenkin mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, millä ehdoin ostaria kehitetään. Se voi kaavoitusvaiheessa vaikuttaa liikekiinteistöjen ja julkisen tilan määrään. Ehdotankin Kontulan ostaria kehitettävän seuraavien periaatteiden mukaisesti:

  1. Kaikille nykyisille toimijoille tulee tarjota vuokrasopimusta myös uuden ostarin tiloista. Baareja ei ehkä tarvita ihan niin montaa, vaan ne voisivat arpoa jatkajat keskuudestaan.
  2. Uusissa vuokrasopimuksissa vuokrankorotusten tulee jäädä maltillisiksi.
  3. Julkisille palveluille tulee sisällyttää vähintään nykyistä vastaavat tilat uudelle ostarille.
  4. Uudelle ostarille tulee luoda yhteistä, epäkaupallista tilaa asukkaiden ja kulttuuritoimijoiden tarpeisiin.
  5. Alueen asukkaat ja toimijat on otettava mukaan ostarin suunnitteluun.

Ostarin uudistamista kannatetaan myös koetun – ja osittain aidon – turvattomuuden vuoksi. Turvallisuuteen onkin tärkeää panostaa. Mutta turvallisuutta ei luoda vähentämällä viihtyisyyttä, vaan päin vastoin. Kun asukkaat otetaan mukaan suunnitteluun, voidaan ostarista tehdä aidosti yhteinen ja viihtyisä tila, jossa on tilaa kaikille. Rikoksia puolestaan ehkäistään tehokkaimmin sosiaalipolitiikan avulla. Hyvää yhteistyötä alueen järjestöjen ja muiden toimijoiden sekä poliisin välillä tulee myös kehittää entisestään.

Tehdään Kontulan ostarista kaikkien viihtyisä ja turvallinen kohtaamispaikka, joka tulevaisuudessakin kuvastaa alueemme poikkeuksellista monimuotoisuutta!

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s