Sähkötuet eivät auta köyhimpiä tai ympäristöä

Yle uutisoi, että hallitus on saanut linjauksensa sähkötukimalleista valmiiksi. Tarkoituksena on auttaa kotitalouksia sähkön hinnan noustessa. ”Vasemmistohallituksen” ollessa kyseessä voisi olettaa, että avun prioriteetit olisivat pienituloisten tukeminen ja energiansäästö.

Osa tuesta hoidetaan kotitalousvähennyksen muodossa. Vähennyksen saa, jos sähkölasku ensi vuoden tammi-huhtikuussa ylittää 2000 euroa. Ylimenevästä osasta voi vähentää verotuksessa 60%, mutta korkeintaan 2400 €.

Kotitalouksia, jotka eivät pysty pienten tulojen vuoksi hyödyntämään kotitalousvähennystä, varten hallitus esittää Kelan maksamaa sähkötukea. Tukea maksetaan 60% tietyn omavastuun ylityttyä.

Mutta minkä suuruinen tämän ”pienituloisille” suunnatun tuen omavastuu on?

400 euroa kuukaudessa. Eikä sähkönsiirtoa lasketa mukaan.

Tämä on jälleen osoitus siitä, että hallituksella ei ole minkäänlaista käsitystä köyhimmän väestönosan ahdingosta. Kelan maksaman sähkötuen olisi helposti voinut kohdentaa esimerkiksi toimeentulo- tai asumistuen piirissä oleville, jolloin se olisi parantanut köyhimpien tilannetta. Energiansäästöön olisi kannustanut omavastuun sijaan perinteinen kattomalli. Asukaskohtainen tarkastelutapa olisi puolestaan ulottanut tuen myös yksinasuviin.

Sähkötukimalleihin on varattu 600 miljoonaa euroa. Yksinasuva pienituloinen saa tästä tuskin ropoakaan.

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s