Kunta ei ole valtio

Veikko Eranti antaa blogissaan ohjeita äänestämisen suhteen. Olen samaa mieltä siitä, että ensisijaisesti tulee äänestää puoluetta ehdokkaan sijaan. Kuitenkin Veikko päätyy suosittelemaan Vasemmistoliittoa ja Vihreitä, joten joudun kirjoittamaan vastineen.

Veikko kehottaa, aivan oikein, tutustumaan päätöksiin ja äänestyskäyttäytymiseen. Linkki ohjaa meidät eduskunnan äänestyksiä vahtivalle sivustolle. Hyvä näin, mutta nyt on kyseessä kunnallisvaalit. Edes eduskunnassa tehtyjen päätösten perusteella puolueet eivät poikkea toisistaan läheskään yhtä paljon kuin julkisuudessa antavat ymmärtää. Ja kunta ei ole valtio, vaan kunnissa ryhmittymät ja liittolaissuhteet vaihtelevat suurestikin. Siksi kunnallisvaaleissa ei ole järkevää tarkastella eduskunnan äänestyksiä, vaan kunkin kunnan oman valtuuston käyttäytymistä.

Esimerkiksi Helsingissä Kokoomus sanelee päätökset. Kahdeksaan vuoteen puolueen johdolla muodostetusta budjettisovusta eivät ole poikenneet kuin SKP (aina) ja SDP (kerran). Edes demarien irrottauduttua palveluja leikkaavasta budjetista ei Vasemmistoliitto halunnut luopua paikastaan sisäpiirissä. Vihreät ovat myöskin kulkeneet kykypuolueen talutusnuorassa. Tämä on mielenkiintoista siksi, että puolueista ainoastaan Kokoomus on edes puolittain vihjannut haluavansa vähentää vanhainkotipaikkoja, nostaa joukkoliikenteen lippujen hintoja ja alibudjetoida palveluja. Muut puolueet ovat vaalien alla luvanneet aivan päinvastaista. Kuitenkaan ne eivät Helsingin kaupunginvaltuustossa ole vetäneet yhtä köyttä ja nousseet kurjistajaa vastaan. Yhdessä toimiessaan ne jättäisivät Kokoomuksen paitsioon. Suosittelen tutustumaan vaikkapa 16.11.2011 pidettyyn kokoukseen, jossa päätettiin kuluvan vuoden budjetista. Se löytyy osoitteesta helsinkikanava.fi.

Todellisuudessa Helsingissä ei ole kahdeksaan vuoteen ollut kuin kaksi ryhmittymää: Kokoomus ja kaverit sekä SKP ja Helsinki-listat.

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Kunta ei ole valtio

    1. Kiitos! Ja edellisellä kaudella valtuustoryhmän nimi oli SKP ja Asukaslista, jonka varavaltuutetun Heikki Takkisen aloitteen johdosta muistaakseni pääsemme seuraamaan Helsinki-kanavalta noita kokouksiakin.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s