”Apteekkiryöstöt lisääntyivät, vartioinnin määrä ei”

Näin otsikoi uutisensa tänään Yle.fi. Uutisessa kerrotaan, että 2010-luvulla ryöstöt ja niiden yritykset apteekeissa ovat kaksinkertaistuneet. Farmasialiiton toiminnanjohtaja syyttää tendenssistä sähköistä reseptiä. Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja sentään ymmärtää, että kyse on ”yleisestä yhteiskunnallisesta ilmiöstä”.

Yle itse on kertonut kahden viime vuoden aikana muun muassa, että hallitus haluaa nostaa Kela-korvattavien lääkkeiden omavastuuosuutta ja että korvaushoitoa saavien narkomaanien määrä on asiantuntijoiden mukaan ”aivan liian pieni”. Lisäksi ”yhä useampi keskiluokkaan kuuluva joutuu köyhälistöön. Tuloerot kasvavat, ja luokkayhteiskunta uhkaa muuttua pysyväksi.” Tästä kaikesta on siis Ylen mukaan kuitenkin pääteltävissä, että apteekkiryöstöjä ehkäistään tehokkaimmin lisäämällä vartiointia. Siksikö esimerkiksi Yhdysvalloissa on niin turvallista? Pacific Standard nimittäin kertoo, että Yhdysvalloissa vartijoita on jo enemmän kuin toisen asteen (high school) opettajia. Yhteiskuntaa, jossa köyhyyden torjumisen sijaan panostetaan valvontaan, nimitetään viime kädessä totalitaristiseksi. Mutta ei tässä tarvitse edes mitään natsikortteja heilutella, vaan asian pitäisi olla päivänselvä: rikoksia ehkäistään tehokkaimmin lisäämällä hyvinvointia ja kaventamalla tuloeroja. Tämän toteavat edeltävissä linkeissä kriminologit ja yhteiskuntatieteilijät.

Apteekkien työntekijöillä täytyy tietysti olla turvalliset työolot. Pidemmän päälle vartioinnin lisääminen rikollisuuden syihin puuttumatta johtaa kuitenkin inhimilliseltä kannalta huonoihin tuloksiin. Esimerkiksi sukupuolitautitartuntoja ehkäistäisiin varmaankin tehokkaimmin määräämällä seksivalvoja seuraamaan jokaista aktia. Ilmaisten kondomien jakaminen nuorille on kuitenkin myös hyvin tehokasta ja samalla miellyttävämpää.

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s