Lähidemokratiaa

Tässä kirjoitukseni Arabianrannan, Toukolan ja Vanhankaupungin Kuohu-lehteen (2/2012):

Kunnallinen päätöksenteko perustuu lain mukaan asukkaiden itsehallintoon. Kuitenkin vaikutusmahdollisuudet tuntuvat monesta vähäisiltä. Päätökset tehdään jossain kaukana asukkaita kuulematta. Etenevä kuntauudistus asettaa omalta osaltaan haasteita lähipalvelujen ja asukasdemokratian turvaamiselle.
Vaan ei hätää. Helsingissä on tarkoituksena jo kuluvan vuoden aikana käynnistää useita pilottihankkeita asukkaiden osallistumismahdollisuuksien parantamiseksi. Tavoitteena on osallistuva budjetointi, lähidemokratian konkreettisin muoto. Siinä asukkaat saavat paikallisesti päättää kaupungin budjetin kohdentamisesta.

Osallistuvan budjetoinnin idea sai alkunsa vuonna 1989 Brasilialaisessa Porto Alegren kaupungissa. Korruption ja poliittisen mallin vuoksi peruspalvelut eivät ulottuneet köyhien alueille. Kun vähävaraiset saivat itse päättää asukasneuvostoissa rahojen kohdentamisesta, vedettiin alueelle sähköt ja vesiputket parantaen köyhien elämänlaatua kokonaisvaltaisesti. Nyt osallistuva budjetointi on käytössä jo yli 1200:ssa kaupungissa ympäri maailman muun muassa Saksassa, Norjassa ja Ruotsissa. Yleispätevää mallia ei ole, vaan jokainen kaupunki toimii omien erityispiirteidensä ja –tarpeidensa ehdoilla. Yhdistävä tekijä on päätöksenteon tuominen mahdollisimman lähelle asukkaita, kaupunginosavaltuustoihin tai korttelikokouksiin.

Helsingissä ARTOVA tavoittelee yhtä pilottihankkeista ja kaipaa apua. Mihin rahaa pitäisi alueellamme ohjata? Tarvitsemmeko oman terveyskeskuksen? Onko rantapuisto jo valmis? Millainen osallistumisen malli sopisi alueellemme parhaiten? Pitäisikö lähidemokratiaa markkinoida vähemmän kuivasti?

Ota yhteyttä ja tule mukaan suunnittelemaan yhteistä tulevaisuuttamme.

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s